КАРНАВАЛИ

3-ти МАРТ екскурзия до о. ТАСОС – КАРНАВАЛ 2020 в Потамя, Лименас и Панагия!Продължителност: 4 дни / 3 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване:


 Цена от:
159 лв.


или се свържете с нас на тел.:
0878 414277 0745 617 49
Програма:
Всяка година на остров Тасос се провежда Карнавал - традиция, която е естествено продължение на древен обичай, свързан с почитане на Дионис – Богът на виното и веселието!
Присъединете се към празнуващите островитяни, бъдете за ЧЕТИРИ дни и Вие островитянин и се веселете:
• В неделя ще се веселим в селцето ПОТАМЯ - вино безплатно ще се лее, музика ще свири и хора ще се вият
• В понеделник ще се веселим в столиците Панагия и Лименас - вино безплатно ще се лее, музика ще свири и хвърчила ще полетят в небето!
Почувствайте духа на радост в парада на маските, потопете се в карнавалните партита с много танци и разбира се, опитайте от богатите софри и изобилие от леещо се вино на площадите в чест на Дионис.

1 ден (29.02.20): София – Драма – Кавала – остров Тасос
Сутринта в 07:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрут: София – Дупница – Благоевград – Гоце Делчев – Драма – остров Тасос. Преминаване през КПП Илинден/Екзохи. В ранния след обяд пристигане в град Кавала - амфитеатрално разположен в подножието на планината Пангео, градът е един от най-красивите в Северна Гърция.
Пешеходна разходка в стария град, разположен на полуостров „Панагия”
и запознаване със забележителностите: Имарета, къщата и паметника на египетския халиф Мехмет Али, църквата „Света Богородица” (Панагия-гр.) и крепостните стени. Престой в Кавала около 1,30 часа. Отпътуване за Керамоти и остров Тасос.
Настаняване в хотел Тасос 3* на брега на морето в Пефкари. Вечеря и нощувка.

2 ден (01.03.20): остров Тасос: Пефкари – манастир „Св. Архангел Михаил” - Потамя
Закуска.
В 10:30 часа се отправяме на обиколка на празнуващия остров Тасос.
Островът е с почти кръгла форма и обиколката му е приблизително 100 км., - километри живописен път покрай планината Псарио, заела централната част, с най-висок връх Ипсарио 1203 м. Пътят ни преминава покрай закътани заливи и плажове докато достигнем до женския манастир „Св Архангел Михаил”, посветен на светеца закрилник на острова. След като посетим манастира, продължаваме пътуването си до ПОТАМЯ, за да се присъединим към празничния карнавал тук. В неделя преди Чист понеделник е отредено Потамя да посреща гости от острова и извън него – всички са добре дошли, а общинската управа щедро черпи всеки гост на града с безплатно вино! Веселие цари навсякъде, скари димят и предлагат „сувлаки”, а в съседство черпят с различни вина: розе, бяло и червено се лее…Парада с маските се подготвя, а на челно място е платформата с Бог Дионис естествено. Хора преоблечени в костюми, осмиващи политици или показващи приказни герои, внасят пъстрота в тълпата, а музика оглася площада.
След обяд в 14:30 – 15:00 часа завръщане в Пефкари и хотела. Свободно време.
По желание и срещу доп. заплащане - гръцка вечер с жива музика и вечеря в селцето Теологос.
Нощувка.

3 ден (02.03.20): Остров Тасос: Пефкари – Лименас – Панагия
Закуска.
В 11:00 часа се отправяме към столиците на остров Тасос, настоящата Лименас и някогашната столица Панагия, намиращи се само на 10 км. една от друга.
Днешният ден – Чист Понеделник е отреден за Лименас да бъде домакин на всички гости от острова и извън него. Спонсори на тържествата в столицата са местните рибари. Около 12:00 часа започват да се събират гостите в района на старото пристанище, скари димят и предлагат морски дарове, а вино и узо се лее безплатно за всеки, който е добре дошъл на гости в столицата в този ден! По стар обичай в този ден гърците пускат и хвърчила в небето и като нищо можете да си припомните детството, закупувайки си хвърчило…Престой в столицата до 14:30 часа и надникваме в близката стара столица Панагия. Посреща ни тя със спретнатите си традиционни бели къщи с характерни покриви и дървени балкони, с калдъръмени улички с множество чешми, поточета и огромни платани.
Свободно време, да се потопите в празника или да посетите църквата.
В 16:00 часа отпътуване за Пефкари и хотела. Вечеря. Нощувка.

4 ден (03.03.20): остров Тасос - София
Закуска. Честит Празник! Освобождаване на хотела и отпътуване за България през КПП Промахон/ Кулата.
Пристигане в София вечерта.

 
Пакетна цени на турист:

Настаняване

ПРОМО цени до 10 февруари

Стандартни цени

На турист в двойна/ тройна стая

259 лева

279 лева

Единична стая

410 левa

430 лева

Дете 0 – 10.99 г. с 2-ма възрастни в стая

179 лева

199 леваПакетната цена включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус 3*
 • Фериботни такси и фериботни билети
 • 3 нощувки със закуски
 • 2 вечери 3-степенно меню без напитки
 • Трансфери до карнавалните селища: Потамя, Лименас и Панагия
 • Посещение в манастира „Св. Архангел Михаил”
 • Разходка в Кавала
 • Застраховка помощ при пътуване в ЗК „Уника” с лимит 4000 евро
 • Водач от агенцията


Пакетната цена НЕ включва:

 • Туристическа такса за хотела в Гърция - заплаща се лично в хотела
 • Гръцка вечер с жива музика и програма в селцето Теологос – 28 евро
 • Такси на посещавани обекти и музеи по желание
 • Доплащане за мед. застраховка от туристи на възраст над 65 год. и до 70 год. - 5 лв.; туристи над 70 год. доплащат – 8 лв.


Важна информация:
От 01.01.18 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса, която се заплаща от туристите на място в хотела.
за 5* хотели - 4 евро на стая, на вечер
за 4* хотели - 3 евро на стая, на вечер
за 3* хотели - 1.50 евро на стая, на вечер
за 2*, 1* хотели - 0.50 евро на стая, на вечер

Необходими документи:

 • Лична карта или международен паспорт
 • За деца до 18 г. нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/ в оригинал и копие.
 • Допълнителни визови, паспортни и санитарни изисквания – няма


Срок и начин на плащане:

 • Депозит – 30% при записване.
 • Доплащане - до 15 дни преди пътуването


Полезна информация:

 • Валута: ЕВРО
 • България 12:00 часа – Гърция 12:00 часа


Обща информация:

 • Минимален брой за осъществяване на пътуването – 35 туриста
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване;
 • Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата.
 • Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност. Допълнителните екскурзии НЕ са подходящи за лица с намалена или ограничена подвижност.
 • Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на Застраховка "Отмяна на пътуване" по чл.80, ал.1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите при анулиране на пътуването, при съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия или негови близки. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на подписване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.


Информация за КАРНАВАЛА на остров Тасос:

Всяка година на остров Тасос се провежда Карнавал - традиция, която е естествено продължение на древен обичай, свързан с почитане на Богът Дионис!
Дионис е син на гръмотвержеца Зевс и смъртната Семела, която не износва бебето си по вина на ревнивата Хера и така Дионис се ражда от бедрото на баща си Зевс.
Въпреки че Дионис е най-известен като бог на виното, той също е бог на възраждащата се и умираща природа, на бог на промяната, бог на веселието и ритуалната лудост и най-накрая и бог на театъра!

На остров Тасос и в цяла Гърция карнавалните тържества започват от 20 февруари в ден четвъртък, 11 дни преди Чист Понеделник и този ден е известен като "Tsiknopempti" – „димящ четвъртък”. Нарича се така заради димящите скари, на които цвърчат сочни шишчета месо. Наближават Великденските пости и в този ден ритуално гърците казват „сбогом на месото”.

На остров Тасос най-големият карнавал се отбелязва в Потамя, където тържествата започват от последният петък вечерта преди Чист понеделник. На площада са организирани множество скари, пекат се шишчета, лее се вино и музика звучи. В неделя е всеобщият карнавал, в който главният герой е бог Дионис на движеща се платформа следван от маскираните жители на Потамя, осмиващи с костюмите си видни политици или са претворени в известни герои. Танцьори в национални носии извиват хора, музика се носи и безплатно вино се лее.

Чист Понеделник е запазен за карнавална изява на столиците на остров Тасос – старата столица Панагия и настоящата – Лименас.
В Лименас спонсори на тържеството са местните рибари и край старото пристанище димят скари с морски дарове и вино се лее.. В този ден по традиция в Гърция малки и големи са деца и пускат хвърчила в небето..

Цени: